3 најдобри книги за Хенри Камен

писател Хенри Камен

Има чудни денови да се работи како престижна шпанска. И покрај ова, момците како Пол Престон, Јан Гибсон или Хенри Камен инсистираат да продолжат да се фокусираат на приказна која, ако се работи за други тестаменти наклонети кон лаги, црна легенда или етноцентричен интерес, ќе завршат целосно нарушени. ...

Продолжи со читање

Топ 3 книги на Пол Престон

Книги на Пол Престон

Како што често се вели меѓу смешното и вистинското, покрај значењето на речникот на шпанска треба да се појави лицето на Пол Престон. Бидејќи, како историчар (и токму со поголема ревност во овој хроничен аспект на шпанска), овој англиски автор истражуваше и конечно собра и дисеминираше ...

Продолжи со читање

Инвентар на некои изгубени работи, Џудит Шалански

Попис на некои изгубени работи

Нема повеќе рајови од изгубените, што би рекол Џон Милтон. Ниту работи повредни од оние што веќе ги немате, ниту пак можете да ги набљудувате. Вистинските чуда на светот тогаш се повеќе оние што на крајот ги губиме или уништуваме отколку оние што денес би биле измислени како такви, додавајќи ...

Продолжи со читање

Уметноста на војната меѓу компаниите, од Дејвид Браун

Уметноста на војната меѓу компаниите

Сун Цу ја напишал својата книга „Уметноста на војната“ уште во XNUMX век п.н.е. Многу битки подоцна, а од XNUMX век до денес, новите конфликти каде да се применат добрите или лошите уметности се спорни меѓу мултинационалните или државните корпорации. Потоа преминуваме на уметноста на ...

Продолжи со читање

Вечната куќа, од Јуриј Слезкине

Вечната куќа

Песна на Деф со Дос реторички се прашуваше кој ги превел говорите на Ленин. Сигурно имало некој виновник за таа катастрофа што беше всадување на комунизмот. И тоа е дека да, надвор од музичката пародија нешто тргна наопаку, сосема погрешно. Пред се затоа што знам ...

Продолжи со читање

М. Човекот на промисла, од Антонио Скурати

M. Човекот на промисла

Искуството покажува дека промисла се очекува во најмрачните времиња во светот. Како дожд од големи бури, непосредно пред да удри гром. Ништо подобро од добар популизам способен да се претстави како шампион на најдобрата иднина, така што оваа чудна вера ќе заврши ...

Продолжи со читање

Дами убијци: смртоносни жени во историјата, од Тори Телфер

Kенска книга убиец

Дека убиството нема пол е несомнено. Освалд, убиецот со својата книга „Фаќачот во ржта“ под рака, или киперката од Јорк, па дури и „Волкот од Москва“ можеа да стигнат до нашите денови. Но, да, има и жени кои го сакаат најпрестапното злосторство ...

Продолжи со читање

Искушението на Каудиillо, од Хуан Еслава Галан

Искушението на Каудиoо

Цик -цак помеѓу големите историски романи и информативни дела, Хуан Еслава Галин секогаш предизвикува голем интерес кај читателите, интересот на авторот зачинет во библиографија колку што е обемна и колку што е брилијантна. Во оваа прилика, Еслава Галин н brings приближува до добро позната фотографија. Оној со двајцата диктатори кои шетаат ...

Продолжи со читање

Нотр Дам, од Кен Фолет

Нотр Дам, од Кен Фолет

Можеби оваа книга е една од малкуте добри да се избере од она што беше една од најголемите несреќи на она што сме биле во XNUMX век. Кен Фолет ќе прекине што и да правеше за да ни понуди книга напишана од ужасното чувство на голема загуба. Бидејќи надвор од ...

Продолжи со читање

Гласови на Чернобил, од Светлана Алексиевич

гласови од Чернобил

Долупотпишаниот имаше 10 години на 26 април 1986 година. Кобниот датум на кој светот гледаше во најсигурната нуклеарна катастрофа. А, смешното е што тоа не беше бомба што се закануваше да го уништи светот во Студената војна, која продолжи ...

Продолжи со читање

Темното доба, од Кетрин Никси

книга-на-возраст на самрак

И кога Исус умре на својот крст, денот се претвори во ноќ. Мит или затемнување? за сведување на материјата до хумористична точка. Поентата е дека не може да постои подобра метафора да се земе предвид дека раѓањето на христијанството, во подножјето на крстот, го доби истиот темно тон ...

Продолжи со читање

Филек, од Игнасио Мартинез де Писон

filek-the-scammer-who-chered-franco

Постојат ликови кои во историјата се појавуваат како вистински реткости кон единствен протагонизам. Шарлатаните кои имаат за цел да бидат трансцендентални елементи додека не се случат по сопствена заслуга да станат привремени шеги и шеги што исчезнуваат по кратко време. А сепак, со текот на годините тој ...

Продолжи со читање