Волшебникот од Кремљ, од Џулијано да Емполи

Волшебникот од книгата Кремљ

За да ја разберете реалноста, треба да тргнете долг пат кон потеклото. Еволуцијата на кој било настан со посредство на човекот секогаш остава траги кои треба да се откријат пред да се достигне епицентарот на ураганите на сè, каде што тешко може да се цени неразбирлива мртва смиреност. Хрониките поставуваат митови и нивните…

Продолжи со читање

Годините на тишината, од Алваро Арбина

Годините на тишината, Алваро Арбина

Доаѓа време кога народната имагинација е нападната од жални околности. Во војната нема место за легенди надвор од посветеноста на опстанокот. Но, секогаш постојат митови кои укажуваат на нешто друго, на магична издржливост пред најнесреќната иднина. Помеѓу…

Продолжи со читање

Германска фантазија, од Филип Клодел

Германска фантазија, Филип Клодел

Воените интраприказни го сочинуваат најноар можното сценарио, она што буди мириси на преживување, суровост, отуѓеност и далечна надеж. Клодел го составува овој мозаик од приказни со разновидност на фокуси во зависност од близината или растојанието со кое се гледа секој наратив. Краткиот наратив го има тоа одлично…

Продолжи со читање

Девојката што чита, од Мануел Ривас

Девојка што чита, Мануел Ривас

Неколку месеци откако се појавивме на галициски, можеме да уживаме и во оваа одлична мала приказна на шпански. Знаејќи го вкусот на Мануел Ривас за стискање на интраисториското (и до моментот кога ќе го допре неговото перо макар и анегдотално), знаеме дека се соочуваме со еден од оние посветени сплетки и…

Продолжи со читање

Архитектот, од Меланија Г. Мазуко

архитектот

Фасцинантната приказна за Плаутила Бричи, првата модерна жена архитект, во Рим од 1624 век. Еден ден во XNUMX година, татко ја носи својата ќерка на плажата Санта Севера за да ги види остатоците од химеричко суштество, насукан кит. Таткото Џовани Бричио го нарекол Бричио,…

Продолжи со читање

Никој не знае, од Тони Гратакос

Никој не знае роман

Најутврдените факти во популарната имагинација висат од нишката на официјалните хроники. Историјата ги обликува националните средства за живот и легенди; сите залепени под чадорот на патриотската смисла на денот. А сепак сите можеме да интуитираме дека ќе има работи повеќе или помалку вистинити. Затоа што епот е секогаш ...

Продолжи со читање

Топ 3 историски романи на Кен Фолет

Во тоа време го напишав мојот запис за најдобрите книги од Кен Фолет. А вистината е дека, со мојот вкус да одам против струјата, на крајот поставив три одлични заплети кои го пренасочија општиот поглед на најпознатите дела на големиот велшки писател во последно време. Но, со…

Продолжи со читање

3-те најдобри книги на Илдефонсо Фалконес

писател-илдефонсо-соколи

Максимите и популарните реченици секогаш треба да се земат како нешто индикативно, од кој било аспект што се однесуваат. Го велам ова затоа што она што е потешко да се одржи отколку да се пристигне, би служело во случајот со Илдефонсо Фалконес. Пристигна, стигна до врвот и, и покрај тешкотиите да се задржи вниманието, ...

Продолжи со читање

5 најдобри книги од Матилде Асенси

Книги на Матилде Асенси

Најпродаваниот автор пар екселанс во Шпанија е Матилде Асенси. Нови и моќни гласови како оној на Dolores Redondo Тие се приближуваат до овој почесен простор на авторот од Аликанте, но им претстои уште долг пат да стигнат. Во неговата долга кариера, неговиот занает и неговиот број на читатели ...

Продолжи со читање

3 најдобри книги за Роберт Грејвс

Книги на Роберт Грејвс

Како резултат на читањето на книгата Шеснаесетте дрвја на Сом, од Ларс Митинг, го предизвикав учеството на големиот Роберт Грејвс во битката што се случи во тој француски регион Сом, каде загинаа повеќе од милион војници и во која поседува…

Продолжи со читање

3-те најдобри книги на Хавиер Негрете

Книги на Хавиер Негрет

Пишувањето со знаење за фактите за аспектите што секогаш предизвикуваат восхит кај читателите, како што е случајот со жанрот на историска фантастика, веќе дава точка на авторитет и солвентност во врска со нарацијата. И тоа е дека Хавиер Негрет, дипломиран на класична филологија, ги користи своите ...

Продолжи со читање

3 најдобри книги од Бернард Корнвел

Книги Бернард Корнвел

Сирак од двајцата родители од многу рана возраст, Бернард Корнвел може да се каже дека е прототип на само-направен писател. Иако тоа е попрактично отколку романтично разгледување. Вистината е дека тој стана писател од потреба откако се пресели во Соединетите држави, доверувајќи ја својата судбина ...

Продолжи со читање

грешка: Без копирање