Топ 3 книги на Qiu Xiaolong

Книги од Qiu Xiaolong

Пишувањето криминалистички романи понекогаш значи да се има силна социјална совест. Затоа што ноар има своја страна на социјална критика. Можеби уште повеќе се осврнувам на жанрот ноар што во Шпанија би можеле да го претставуваат Васкез Монталбан или Гонзалес Ледесма. Само за среќа Шпанија не е Кина. Затоа што стариот добар Киу...

Продолжи со читање

3-те најдобри книги од Хесус Валеро

Книги од Хесус Валеро

Кога мистеријата нè воведува во историска имагинарност, митовите, легендите или дури и најатавистичките поими за човечкото нè потресуваат во вознемиреност што го надминува книжевното. Со плиток одраз на направени трилери Javier Sierra или Јулија Наваро, и со амбиција која се граничи со...

Продолжи со читање

3-те најдобри книги од Елвира Рока Бареа

Книги од Елвира Рока Бареа

Пресвртот кон успехот на Елвира Рока како автор се случи во 2016 година со нејзината работа „Империофобија и црна легенда: Рим, Русија, Соединетите држави и Шпанската империја“. Но, за да стигнеме таму, со таа јасновиденост развиена од неговата инсективна и едноставна проза, имаше многу работа ...

Продолжи со читање

3-те најдобри книги од Хусто Наваро

Книги од Хусто Наваро

Во Хусто Наваро уживаме во ветеран на шпанските букви кој не е даден на некој специфичен жанр. Затоа што оној што го става вистинското на прво место, било да е тоа формална авангарда или длабока интроспекција, завршува со пишување кога најавтентичната потреба да се започне со пишување понуди со таа не...

Продолжи со читање

Топ 3 филмови на Брендан Фрејзер

Брендан Фрејзер Филмс

Оскарот за најдобра машка изведба за 2023 година отиде во рацете на актер како Брендан Фрејзер, кој ги покажува двете маски, комедијата и трагедијата како иста работа. Нешто за што знае и извесен Џим Кери, чии комични претерања на крајот се граничат со тоа…

Продолжи со читање

Топ 3 книги на Кеиго Хигашино

Книги Кеиго Хигашино

Длабоко во себе, секој јапонски писател, од Кензабуро Ое до Мураками или Ишигуро ни нуди гледна точка со рефлексии на научната фантастика, дури и ако тоа е само од егзотичното на моралниот и социолошкиот поим кој сè уште не е завршен да биде проголтан од западниот свет. За Хигашино...

Продолжи со читање

Топ 3 книги за Хари Сајдботом

Книги од Хари Сајдботом

До масата на големите романсиери од антички Рим: Постегило, Скароу и Кејн. И барем на исто ниво со неговата сонародничка Линдзи Дејвис, Англичанецот Хари Сајдботом внесува нова енергија во веќе богатиот репертоар на наративи од тој антички свет не толку далеку од ...

Продолжи со читање

Требаше да отидеш од Даниел Келман

Требаше да заминеш, Даниел Келман

Неизвесноста, тој трилер со разновидност на аргументи, постојано се прилагодува на новите модели. Во последно време, домашниот трилер се чини дека се залага за прикажување вознемирувачки приказни, никогаш подобро од епицентарот на познатото да понуди сомнеж за најблиските. Но, одредени модели секогаш се одржуваат. Бидејќи…

Продолжи со читање

Ги освои најдобрите книги на Пјонг Сон

Книги од Вон Пјонг Сон

Корејецот Сон (скратено за да не предизвика ненадејна дислексија) е експерт за најрадикален наратив. Не поради неговите крајности во заплетот, туку поради неговата брилијантна посветеност на најетимолошкиот од посочениот термин „радикал“, односно коренот на нашето битие. Емоциите напред-назад, достигнувајќи...

Продолжи со читање

3 најдобри книги на Едурн Портела

Книги од Едурне Портела

Од есејот до романот. Можеби Едурн Портела започна да ја следи својата литературна кариера на нетипичен начин, прво се приближи кон мисловните дела и конечно го прикажа целиот свој креативен отпечаток во фикцијата. Но, во оваа литература не е дека постојат фиксни упатства, во секој случај обичаи и ...

Продолжи со читање

3-те најдобри книги од Џозеф Мичел

Книги од Џозеф Мичел

Имаше време кога новинарските хроничари пишуваа литература за реалност. Надвор од понудата на критичко размислување, момците како Џозеф Мичел или дури и Хемингвеј или Фокнер станаа суштински писатели кои се преобразуваа помеѓу реалистични наративи, со кои пополнуваа колони кон секојдневниот еп, или...

Продолжи со читање

3 најдобри книги од Пабло Риверо

Книги од Пабло Риверо

Постојат ликови на ТВ што понекогаш не се внесуваат во вас. Тоа ми се случуваше порано со Тони од Куентаме. Додека еден ден не отидов во театар и таму беше Пабло Риверо. За да не лажам, ќе кажам дека не се сеќавам на работата, но тоа беше моментот на флексија ...

Продолжи со читање