Fjalët që ia besojmë erës, nga Laura Imai Messina

romani Fjalët që i besojmë erës

Vdekja denatyrohet kur nuk është dalja e duhur nga vendi i ngjarjes. Sepse largimi nga kjo botë fshin të gjitha gjurmët e kujtesës. Ajo që nuk është kurrë krejtësisht e natyrshme është vdekja e atij njeriu të dashur që ishte gjithmonë aty, aq më pak në një tragjedi të plotë. Humbjet më të papritura...

Vazhdoni leximin

Blue Sky, nga Daria Bignardi

Bignardi Blue Sky

Ka pak kohë që zemërthyerja e ka lënë romantizmin për të lënë një takim te psikiatri, si çdo djalë fqinji. Rrëfimi i asaj zemre të papërpunuar merr një dimension tjetër në duart e Daria Bignardit. Sepse bëhet fjalë për zhveshjen e mjerimeve që ata lënë në vetmi të ftohtë përpara një Universi që…

Vazhdoni leximin

Hëna e plotë, nga Aki Shimazaki

Hëna e plotë Shimazaki

Të shkruarit për dashurinë ka te Aki Shimazaki një konsideratë unike, ndezje ekzistenciale që variojnë nga zbrazëtia e thyerjes së zemrës deri te pranvera e pashtershme paradoksale e pasionit reciprok. Ujëra që rrjedhin paralel dhe që zgjojnë nga askund të njëjtën ndjesi sapo kullohet pija e fundit. Ndër…

Vazhdoni leximin

Historia Shuggie Bain nga Douglas Stuart

Historia e Shuggie Bain

"Një hero është kushdo që bën atë që mundet," përfundoi Romain Roilland duke theksuar me gjithë mençurinë e botës. Por ne mendojmë se ka pak që një fëmijë mund të bëjë për të rifituar fëmijërinë e tij. Sepse humbja e një pasardhësi është e panatyrshme ndërsa humbja e një prindi...

Vazhdoni leximin

Fuqia e qenit, e Thomas Savage

romani Fuqia e qenit Thomas Savage

Një histori rreth Thomas Savage i lindur më 1967 që tani na vjen me atë virulencë të çuditshme të tërmeteve më të papritur. Në të kaluarën mund të dukej si një histori e thellë të Shteteve të Bashkuara, sot ajo është rizbuluar si një rrëfim i fuqishëm intim, të paktën që në fillim, që thellohet në atë nocion se çfarë ...

Vazhdoni leximin

Kopshti Zoologjik Mengele nga Gert Nygardshaug

Novela Kopshti Zoologjik Mengele

Alwaysshtë gjithmonë një kohë e mirë për të mësuar një kuriozitet idiomatik si "Kopshti Zoologjik Mengele", një frazë e bërë në portugalisht braziliane që tregon kaosin e çdo gjëje, me konotacionin e keq të mjekut të çmendur që përfundoi ditët e tij në pension pikërisht në Brazil. Midis humorit të zi dhe supozimit të papërpunuar të ...

Vazhdoni leximin

Librat që duhet të lexoni para se të vdisni

Librat më të mirë në histori

Çfarë titulli më pak pretencioz se ky? Para se të vdisni, po, vetëm disa orë para se ta dëgjoni, do të merrni listën tuaj të librave thelbësorë dhe do të shkelni best seller nga Belén Esteban që mbyll rrethin e leximit të jetës suaj… (ishte një shaka, një makabër dhe shaka e përgjakshme) Nuk është për më pak…

Vazhdoni leximin

Shqetësimi i natës, nga Marieke Lucas Rijneveld

Shqetësimi i natës

Gjërat më të këqija janë ato që ndodhin jashtë kohës. Asnjë kohë nuk është e mirë për lamtumirën e hershme. Përkundër kësaj, gjërat më të këqija ndodhin, me atë ritëm të rastësishëm që nuk mund të shpjegohet në arsyen njerëzore, pavarësisht përpjekjes për ta lidhur atë me një lloj preludi fataliteti për shpërblime ose ...

Vazhdoni leximin

Gjurmët e heshtjes, nga John Boyne

Gjurmët e heshtjes

Fati i çdo autori duhet të jetë të shkruajë veprën e tij më të mirë pak para se të largohet nga skena, qoftë duke u tërhequr nga bota e letërsisë, qoftë me vdekje. I vrazhdë por i vërtetë. Sepse më vonë gjejmë raste si ai i John Boyne, i paaftë të fluturojë mbi fëmijën e tij ...

Vazhdoni leximin

Nëna e Franksteinit, nga Almudena Grandes

Nëna e Frankstein

Gjithmonë më duket kurioze etimologjia e fjalës histeri. Sepse vjen nga barku në greqisht. Dhe kështu shoqërimi i lehtë dhe i neveritshëm i femrës me të çmendurin nga natyra rrjedh lehtë. E pakuptimtë. Almudena Grandes në këtë roman, ai shikon një spital psikiatrik të veçantë femëror që ekzistonte në ...

Vazhdoni leximin

Pas Kim, nga gengeles González Sinde

Pas Kim

Vdekja është misteri më i madh, enigma më e madhe që mund të varet mbi ne nëse e shohim jetën si një roman. Para dhe pas fijes së përkohshme është ndërprerë për ata që kanë mbetur me dyshime, duke analizuar vetminë ashtu siç nuk do ta kishin marrë parasysh kurrë. Nga ajo…

Vazhdoni leximin

Një vakt në dimër, nga Hubert Mingarelli

libër-një-vakt dimri

Një libër sintetik në të gjitha aspektet e tij, nga faqet e tij të pakta në fjalitë e tij të shkurtra. Por asgjë nuk është e rastësishme në Hubert Mingarelli, gjithçka ka shpjegimin e saj ... Konciziteti mund të bëhet shqetësues kur ai futet me mjeshtëri në një rrëfim të errët si ky. Nuk ka nevojë të hyni në më shumë detaje ...

Vazhdoni leximin

error: Nuk ka kopjim