Sapun dhe ujë, nga Marta D. Riezu

Sapun dhe ujë, Marta D. Riezu

Sofistikimi në kërkim të përsosmërisë në modë. Ajo shkallë elegance që kërkon të ngrejë një lloj altari në vend që të dallohet, mund të shkaktojë efektin e kundërt. Madje mund të ndodhë që një ditë të dalë në rrugë lakuriq si ai perandori i historisë, duke menduar se po largohet...

Vazhdoni leximin

Prometeu, nga Luis García Montero

Prometeu, Luis Garcia Montero

Jezu Krishti kapërceu tundimet më të parezistueshme të djallit për të shpëtuar njerëzimin. Prometeu bëri të njëjtën gjë, duke marrë edhe dënimin që do të vinte më vonë. Abnegimi bëri mit dhe legjendë. Shpresa që mund ta gjejmë vërtet në një moment me atë formë heroizmi të mësuar shumë herë dhe që...

Vazhdoni leximin

Vdekja e treguar nga një sapiens për një Neandertal

Vdekja e treguar nga një sapiens për një Neandertal

Jo gjithçka do të ishte ajo dolli e verbër për jetën. Sepse në maksimën që rregullon gjithçka, atë premisë që tregon ekzistencën e gjërave vetëm bazuar në vlerën e tyre të kundërt, jeta dhe vdekja përbëjnë kuadrin thelbësor midis ekstremeve të të cilit lëvizim. Dhe arsyeja...

Vazhdoni leximin

Qyteti i të gjallëve, nga Nicola Lagioia

Qyteti i të gjallëve, nga Nicola Lagioia

Zbarkimi i përbindëshave të papritura të fqinjit. Mjekët e Jekyll-it që mund të mos e dinë ende se janë zoti Hyde. Dhe se kur janë, nuk është se ka pasur ndonjë transformim. Do të jetë për shkak të asaj thënieje të vjetër që mund të të bëjë që lëkura të ngrihet "Unë jam njeri dhe asgjë njerëzore nuk është e huaj për mua", sepse ...

Vazhdoni leximin

Nën vështrimin e dragoit të zgjuar, nga Mavi Doñate

Nën vështrimin e dragoit të zgjuar

Të qenit reporter vërteton të gjitha pikat për ta konsideruar veten dikë që ka udhëtuar. Sepse për të treguar atë që ndodh kudo në botë, duhet të kesh atë njohuri themelore për të përcjellë me besueshmëri atë që po ndodh. Rezultati mund të jetë, si në këtë rast, një ...

Vazhdoni leximin

Lugina përhumbëse, nga Anna Wiener

Libër përhumbës i Luginës

Ne të gjithë e prisnim me padurim atë bandë hipsterësh dhe xhuxhësh të tjerë nga Silicon Valley. Një grup fëmijësh të babait që shpallën një sistem të ri ekonomik botëror për të mirën e të gjithëve dhe u orientuan në shoqërinë e mirëqenies. Një agim i botës së re teknologjike me përfitimet e saj të lavdishme ...

Vazhdoni leximin

Kunjet, nga Philipp Blom

Kunjet, nga Philip Blom

Vetë përdorimi i termit "lojë" manifeston qartë vizionin e botës sonë si diçka jo plotësisht reale. Meqenëse gjithçka është një lojë, ne jemi banorë të përkohshëm të këtij vendi dhe prandaj nuk mund të marrim shumë seriozisht pothuajse asgjë. Vetëm, për fat të keq, etimologjia e ...

Vazhdoni leximin

Si të shmangni një katastrofë klimatike, nga Bill Gates

Si të shmangni fatkeqësinë klimatike Bill Gates

Lajmet nuk kanë qenë lajkatare për një kohë të gjatë, as në pjesën sportive (veçanërisht për një tifoz të Real Zaragoza). Dhe, duke bërë shaka mënjanë, çështja e globalizimit, ndryshimi i klimës i mohuar nga kushëriri shkencor i Rajoy, dhe ky koronavirus me mutacion të lumtur ...

Vazhdoni leximin

Pranvera Extremadura, nga Julio Llamazares

Pranvera Extremadura

Ka shkrimtarë për të cilët ajo që ndodh në botë ka një ritëm të ndryshëm, një gjatësi vale shumë të ndryshme nga frekuenca e të cilëve përshtypjet dhe perceptimet plotësuese përfundojnë duke na arritur. Xhulio Llamazares është nga ajo gjykatë rrëfyesish që kalojnë në mënyrë tangjenciale përmes një realizmi lirik sapo na spërkasin ...

Vazhdoni leximin

Nje reklame

Nje reklame

Nga Lazarillo de Tormes nuk gjetëm një libër anonim me interes më të madh se ky. Sepse çështja është përshtatur me një situatë botërore që na ka të gjithëve me kravatë piiiiii (qofshin vezë apo vezore). Me një pandemi të ndezur në të gjitha nivelet, katër ...

Vazhdoni leximin

Kërcënimi më vdekjeprurës, nga Michael T. Osterholm

Kërcënimi më vdekjeprurës

Libri profetik që paralajmëroi kundër krizës së koronavirusit. Ky libër, i shkruar nga një nga ekspertët kryesorë botërorë në epidemiologji, parashikoi hap pas hapi pandeminë që po godet planetin. Ky botim i përditësuar përfshin një prolog në të cilin kriza e ...

Vazhdoni leximin