3 librat më të mirë të Oliver Sacks

Librat e Oliver Sacks

Kur librat e një shkencëtari për shkencën e tij bëhen një lloj bestselleri i informacionit, kjo është pa dyshim sepse ne jemi para një shkrimtari të interesuar t'i kthejmë njohuritë e tij kujtdo që dëshiron të zbulojë, edhe nëse janë çelësat e parë ose reflektimet e tij më shumë e qartë, interesante ...

Vazhdoni leximin

5 librat më të mirë për seksualitetin

Meqenëse Dr. Ochoa u shfaq në ekran në fillim të viteve '90, seksualiteti dhe seksologjia filluan të ecin së bashku në mënyrat e nevojshme të zbulimit më të popullarizuar. Çështja e seksit mori dimensionin e një hapësire për dialog dhe kërkime (si gjithçka që shfaqet në televizion). …

Vazhdoni leximin

Helgoland nga Carlo Rovelli

Heligoland. Libri i Carlo Rovellit për Werner Heisenberg

Sfida e shkencës nuk është vetëm të zbulojë ose të propozojë zgjidhje për gjithçka. Çështja ka të bëjë edhe me ofrimin e njohurive për botën. Zbulimi është sa i nevojshëm aq edhe i ndërlikuar kur argumentet futen në thellësi të çdo disipline. Por siç tha njeriu i mençur, ne jemi njerëz dhe asgjë nga…

Vazhdoni leximin

Vdekja e treguar nga një sapiens për një Neandertal

Vdekja e treguar nga një sapiens për një Neandertal

Jo gjithçka do të ishte ajo dolli e verbër për jetën. Sepse në maksimën që rregullon gjithçka, atë premisë që tregon ekzistencën e gjërave vetëm bazuar në vlerën e tyre të kundërt, jeta dhe vdekja përbëjnë kuadrin thelbësor midis ekstremeve të të cilit lëvizim. Dhe arsyeja...

Vazhdoni leximin

Feneri i Madh, nga Maria Konnikova

Libri i Madh i Fenerit

Shkrimtare para se të ishte një lojtare pokeri, María Konnikova erdhi në lojën e lojërave me letra nga shtysa e çdo narratori që dëshiron t'i afrohet një skenari të ri narrativ për të thithur kontekstin. Ne i shtojmë çështjes doktoraturën e tij në psikologji dhe gjejmë një version të sofistikuar të Pelayo ...

Vazhdoni leximin

Në kohë dhe ujë, nga Andri Snaer Magnason

Rreth kohës dhe ujit

Se është e domosdoshme të përballosh një mënyrë tjetër të banimit të këtij planeti, nuk ka dyshim. Kalimi ynë nëpër botë shënohet nga pikë referimi sa emblematike aq edhe jo thelbësore nëse vëzhgojmë ekuivalencën e kohës sonë me kozmosin. Kaq i parëndësishëm dhe aq i aftë për të ndryshuar gjithçka. Toka do të na mbijetojë dhe ne do të jemi ...

Vazhdoni leximin

Si të shmangni një katastrofë klimatike, nga Bill Gates

Si të shmangni fatkeqësinë klimatike Bill Gates

Lajmet nuk kanë qenë lajkatare për një kohë të gjatë, as në pjesën sportive (veçanërisht për një tifoz të Real Zaragoza). Dhe, duke bërë shaka mënjanë, çështja e globalizimit, ndryshimi i klimës i mohuar nga kushëriri shkencor i Rajoy, dhe ky koronavirus me mutacion të lumtur ...

Vazhdoni leximin

Jashtëtokësore, nga Avi Loeb

Alien Libri i Oumuamua

Titulli i plotë është "Jashtëtokësore: Njerëzimi në shenjën e parë të jetës inteligjente përtej Tokës" dhe duhet të lexohet të paktën dy herë për të marrë rëndësinë e një pohimi të tillë. Pas qindra romaneve, filmave, barnave psikotrope dhe sekreteve kryesore të NASA -s, duket se ...

Vazhdoni leximin

Kërcënimi më vdekjeprurës, nga Michael T. Osterholm

Kërcënimi më vdekjeprurës

Libri profetik që paralajmëroi kundër krizës së koronavirusit. Ky libër, i shkruar nga një nga ekspertët kryesorë botërorë në epidemiologji, parashikoi hap pas hapi pandeminë që po godet planetin. Ky botim i përditësuar përfshin një prolog në të cilin kriza e ...

Vazhdoni leximin

Matematika dhe bixhozi, nga John Haigh

Matematika dhe bixhozi, nga John Haigh

Matematika dhe, veçanërisht, statistikat, kanë qenë dy nga lëndët që kanë shkaktuar dhimbje koke më të mëdha tek studentët e të gjitha kohërave, por ato janë disiplina themelore për vendimmarrjen. Qenia njerëzore nuk është një specie e talentuar veçanërisht për analizën e madhësive ...

Vazhdoni leximin