Falas. Sfida e rritjes në fund të historisë

Sfida e rritjes në fund të librit të historisë

Secili dyshon në apokalipsin ose gjykimin e tij përfundimtar. Më pretenciozët, si Malthus, parashikuan një fund të afërt nga pikëpamja sociologjike. Fundi i historisë, në këtë shkrimtare shqiptare të quajtur Lea Ypi, është më shumë një këndvështrim shumë më personal. Sepse fundi do të vijë kur të vijë. Puna është…

Vazhdoni leximin

Sapun dhe ujë, nga Marta D. Riezu

Sapun dhe ujë, Marta D. Riezu

Sofistikimi në kërkim të përsosmërisë në modë. Ajo shkallë elegance që kërkon të ngrejë një lloj altari në vend që të dallohet, mund të shkaktojë efektin e kundërt. Madje mund të ndodhë që një ditë të dalë në rrugë lakuriq si ai perandori i historisë, duke menduar se po largohet...

Vazhdoni leximin

Prometeu, nga Luis García Montero

Prometeu, Luis Garcia Montero

Jezu Krishti kapërceu tundimet më të parezistueshme të djallit për të shpëtuar njerëzimin. Prometeu bëri të njëjtën gjë, duke marrë edhe dënimin që do të vinte më vonë. Abnegimi bëri mit dhe legjendë. Shpresa që mund ta gjejmë vërtet në një moment me atë formë heroizmi të mësuar shumë herë dhe që...

Vazhdoni leximin

Helgoland nga Carlo Rovelli

Heligoland. Libri i Carlo Rovellit për Werner Heisenberg

Sfida e shkencës nuk është vetëm të zbulojë ose të propozojë zgjidhje për gjithçka. Çështja ka të bëjë edhe me ofrimin e njohurive për botën. Zbulimi është sa i nevojshëm aq edhe i ndërlikuar kur argumentet futen në thellësi të çdo disipline. Por siç tha njeriu i mençur, ne jemi njerëz dhe asgjë nga…

Vazhdoni leximin

Vdekja e treguar nga një sapiens për një Neandertal

Vdekja e treguar nga një sapiens për një Neandertal

Jo gjithçka do të ishte ajo dolli e verbër për jetën. Sepse në maksimën që rregullon gjithçka, atë premisë që tregon ekzistencën e gjërave vetëm bazuar në vlerën e tyre të kundërt, jeta dhe vdekja përbëjnë kuadrin thelbësor midis ekstremeve të të cilit lëvizim. Dhe arsyeja...

Vazhdoni leximin

The Runaway Kind nga Anthony Brandt

Libri i specieve të arratisura

Ne thellojmë sekretin e madh të evolucionit njerëzor, mrekullinë që ishte fakti diferencial. Ne nuk flasim aq shumë për inteligjencën, por për kreativitetin. Me inteligjencë, një proto-njeri mund të kuptonte se çfarë ishte zjarri nga pasojat e afrimit me të. Falë krijimtarisë...

Vazhdoni leximin

Nga brenda, nga Martin Amis

Nga brenda, nga Martin Amis

Letërsia si mënyrë jetese shpërthen nganjëherë me një vepër që qëndron në pragun e rrëfimit, kronikes dhe biografisë. Dhe kjo përfundon të jetë ushtrimi më i sinqertë i shkrimtarit që përzien frymëzimet, evokimet, kujtimet, përvojat... Vetëm ajo që na ofron Martín Amis në ...

Vazhdoni leximin

Nën vështrimin e dragoit të zgjuar, nga Mavi Doñate

Nën vështrimin e dragoit të zgjuar

Të qenit reporter vërteton të gjitha pikat për ta konsideruar veten dikë që ka udhëtuar. Sepse për të treguar atë që ndodh kudo në botë, duhet të kesh atë njohuri themelore për të përcjellë me besueshmëri atë që po ndodh. Rezultati mund të jetë, si në këtë rast, një ...

Vazhdoni leximin

Sacramento, nga Antonio Soler

Sacramento, nga Antonio Soler

Që polet tërhiqen është një diktim i fizikës. Nga atje nëna e të gjitha kontradiktave tona. Pozicionet ekstreme te njeriu përfundojnë duke u bashkuar me atë ndjesi të pandalshme të magnetizmit ose inercisë. E mira dhe e keqja ekspozojnë katalogët e tyre të parimeve dhe tundimeve dhe gjithçka ...

Vazhdoni leximin

Inventari i disa gjërave të humbura, Judith Schalansky

Inventari i disa gjërave të humbura

Nuk ka më shumë parajsa se të humburit, siç do të thoshte John Milton. As gjëra më të vlefshme se ato që nuk i keni më dhe as nuk mund t'i vëzhgoni. Çuditë e vërteta të botës atëherë janë më shumë ato që ne përfundojmë duke i humbur ose shkatërruar sesa ato që sot do të shpikeshin si të tilla, duke shtuar ...

Vazhdoni leximin

Arti i Luftës ndërmjet kompanive, nga David Brown

Arti i luftës midis kompanive

Sun Tzu shkroi librin e tij "Arti i Luftës" në shekullin e XNUMX-të para Krishtit. Shumë beteja më vonë, dhe nga shekulli i XNUMX-të e deri më sot, konfliktet e reja ku të aplikohen artet e mira apo të këqija janë të diskutueshme mes shumëkombësheve apo korporatave shtetërore. Më pas kalojmë në artin e...

Vazhdoni leximin

Feneri i Madh, nga Maria Konnikova

Libri i Madh i Fenerit

Shkrimtare para se të ishte një lojtare pokeri, María Konnikova erdhi në lojën e lojërave me letra nga shtysa e çdo narratori që dëshiron t'i afrohet një skenari të ri narrativ për të thithur kontekstin. Ne i shtojmë çështjes doktoraturën e tij në psikologji dhe gjejmë një version të sofistikuar të Pelayo ...

Vazhdoni leximin