5 librat më të mirë nga brilanteja Matilde Asensi

Libra Matilde Asensi

Autorja më e shitur par excellence në Spanjë është Matilde Asensi. Zëra të rinj dhe të fuqishëm si ai i Dolores Redondo Ata po i afrohen kësaj hapësire nderi të autores Alicante, por kanë ende një rrugë të gjatë për ta arritur atë. Në karrierën e tij të gjatë, sipas profesionit, temës dhe numrit të…

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë të Ildefonso Falcones

shkrimtar-ildefonso-falcones

Maksimat dhe fjalitë popullore duhet të merren gjithmonë si udhëzues, për çdo aspekt në të cilin ato zbatohen. E them këtë sepse fakti që është më e vështirë të qëndrosh sesa të mbërrish do t'i shërbente rastit të Ildefonso Falcones. Ai mbërriti, arriti majën dhe, pavarësisht vështirësisë për të mbajtur vëmendjen...

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë nga Luis Zueco

Librat e Luis Zueco

Unë u takova me Luis Zueco në një përrua dhe Zaragoza më 23 Prill disa vjet më parë. Lexuesit e trullosur kaluan përgjatë Paseo Independencia midis kaq shumë librave të ekspozuar në atë Ditë të ndritshme të Shën Gjergjit. Disa kërkuan nënshkrimin e ashpërsisë, ndërsa të tjerët vëzhguan nga ana tjetër në rast ...

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë të Robert Graves

Librat e Robert Graves

Si rezultat i leximit të librit Gjashtëmbëdhjetë pemët e Somme, nga Larss Mytting, unë evokova pjesëmarrjen e të madhit Robert Graves në betejën që u zhvillua në atë rajon francez të Somme, ku vdiqën më shumë se një milion ushtarë dhe në e cila zotëron…

Vazhdoni leximin

Librat që duhet të lexoni para se të vdisni

Librat më të mirë në histori

Çfarë titulli më i mirë se ky? Diçka e lehtë, e lehtë, me pretendime. Para se të vdisni, po, më mirë sa më pak orë përpara për ta dëgjuar atë. Pikërisht atëherë do të marrësh listën e librave thelbësorë dhe do të shkelësh bestsellerin e Belén Esteban, atë që mbyll rrethin e leximit të jetës tënde... (ishte një shaka, një makabër...

Vazhdoni leximin

Magjistari i Kremlinit, nga Giuliano da Empoli

Magjistari i librit të Kremlinit

Për të kuptuar realitetin duhet të bëni një rrugë të gjatë drejt origjinës. Evolucioni i çdo ngjarjeje të ndërmjetësuar nga njeriu lë gjithmonë të dhëna për t'u zbuluar përpara se të arrihet në epiqendrën e uraganit të gjithçkaje, ku një qetësi e vdekur e pakuptueshme vështirë se mund të vlerësohet. Kronikat ngrenë mite dhe…

Vazhdoni leximin

3 Romanet më të mira historike të Ken Follett

Në atë kohë unë shkrova hyrjen time për librat më të mirë nga Ken Follett. Dhe e vërteta është se, me shijen time për të shkuar kundër rrymës, përfundova duke vendosur tre komplote madhështore që devijuan pikëpamjen e përgjithshme të veprave më të njohura të shkrimtarit të madh uellsian në kohët e fundit. Por me…

Vazhdoni leximin

Vitet e heshtjes, nga Álvaro Arbina

Vitet e heshtjes, Álvaro Arbina

Vjen një kohë kur imagjinata popullore pushtohet nga rrethana për të ardhur keq. Në luftë nuk ka vend për legjenda përtej përkushtimit për mbijetesë. Por ka gjithmonë mite që tregojnë për diçka tjetër, për një qëndrueshmëri magjike përballë të ardhmes më fatkeqe. Ndërmjet …

Vazhdoni leximin

Fantazi gjermane, nga Philippe Claudel

Fantazi gjermane, Philippe Claudel

Brenda historive të luftës përbëjnë skenarin më noir të mundshëm, atë që zgjon aromat e mbijetesës, mizorisë, tjetërsimit dhe një shprese të largët. Claudel e kompozon këtë mozaik tregimesh me një larmi fokusesh në varësi të afërsisë ose distancës me të cilën shikohet çdo narracion. Rrëfimi i shkurtër ka kaq shumë…

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë nga Hilary Mantel

shkrimtar-hilary-mbulesë tavoline

Pas disa fillimeve letrare hezituese midis zhanreve të ndryshme si fiksioni historik dhe zhanrit aktual romantik (ato lloj tregimesh rozë), Hilary Mantel përfundoi duke qenë një autore e konsoliduar e historisë. Nën ombrellën e këtij zhanri, ai mundi të fitonte dy çmime Booker dy herë,…

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë të Santiago Posteguillo

Libra nga Santiago Posteguillo

Ndoshta shkrimtari më origjinal spanjoll i romaneve historikë është Santiago Posteguillo. Në librat e tij gjejmë rrëfim të pastër historik, por gjithashtu mund të shijojmë një propozim që shkon përtej fakteve historike për të gërmuar në historinë e mendimit, artit ose letërsisë. Origjinaliteti…

Vazhdoni leximin

Vajza që lexon, nga Manuel Rivas

Vajza që lexon, Manuel Rivas

Disa muaj pasi u shfaqëm në galishte, ne gjithashtu mund të shijojmë këtë histori të vogël të mrekullueshme në spanjisht. Duke ditur shijen e Manuel Rivas për shtrydhjen e intrahistorikes (dhe deri në momentin e prekjes nga pena e tij qoftë edhe anekdotale), e dimë se jemi përballë një nga ato komplotet e kryera dhe…

Vazhdoni leximin