Falas. Sfida e rritjes në fund të historisë

Sfida e rritjes në fund të librit të historisë

Secili dyshon në apokalipsin ose gjykimin e tij përfundimtar. Më pretenciozët, si Malthus, parashikuan një fund të afërt nga pikëpamja sociologjike. Fundi i historisë, në këtë shkrimtare shqiptare të quajtur Lea Ypi, është më shumë një këndvështrim shumë më personal. Sepse fundi do të vijë kur të vijë. Puna është…

Vazhdoni leximin

Prometeu, nga Luis García Montero

Prometeu, Luis Garcia Montero

Jezu Krishti kapërceu tundimet më të parezistueshme të djallit për të shpëtuar njerëzimin. Prometeu bëri të njëjtën gjë, duke marrë edhe dënimin që do të vinte më vonë. Abnegimi bëri mit dhe legjendë. Shpresa që mund ta gjejmë vërtet në një moment me atë formë heroizmi të mësuar shumë herë dhe që...

Vazhdoni leximin

Në kohë dhe ujë, nga Andri Snaer Magnason

Rreth kohës dhe ujit

Se është e domosdoshme të përballosh një mënyrë tjetër të banimit të këtij planeti, nuk ka dyshim. Kalimi ynë nëpër botë shënohet nga pikë referimi sa emblematike aq edhe jo thelbësore nëse vëzhgojmë ekuivalencën e kohës sonë me kozmosin. Kaq i parëndësishëm dhe aq i aftë për të ndryshuar gjithçka. Toka do të na mbijetojë dhe ne do të jemi ...

Vazhdoni leximin

Si të shkruani një ese

Si të shkruani një ese

Fraza e gënjyer "Më duhet të shkruaj një libër" tregon një vizion të asaj që është jetuar si një përvojë unike. Diçka për të cilën dëshmia e thjeshtë e zezë në të bardhë do t'i bënte vetë perënditë e Olimpit të dridheshin. Pastaj është ajo fraza tjetër e «Çdo ditë që filloj të shkruaj ...

Vazhdoni leximin

Niadela, nga Beatriz Montañez

Askush, Beatriz Montañez

Beatriz Montañez i kushtoi vëmendje atij zëri të brendshëm që ndonjëherë kalon nga pëshpëritja në ulërima mes zhurmës që vjen nga jashtë. Dhe vini re se këtu dikush paragjykoi atë prezantuesen e "El Intermedio" duke marrë parasysh që basti i saj i ri profesional nuk do të kishte dalë shumë mirë kur të ishte zhdukur ...

Vazhdoni leximin

Ju emocionoj, nga Carlos del Amor

Libri Thrill You

Ata vijnë dhe shkatërrojnë gjithçka në panairet e librit. I referohem personazheve të mediave që animohen me fat të ndryshëm në këtë letërsi. Nga Carme Chaparro madje edhe Monica Carrillo apo vetë Carlos del Amor (përmbahem nga përmendja e rasteve të tjera të papërshkrueshme të famshmes, spërkatje të cilat ...

Vazhdoni leximin

Origjina e të tjerëve, nga Toni Morrison

libri-origjina-e-të tjerëve

Duke arritur në hapësirën e provave, Toni Morrison hyn në një ide të thjeshtë, atë të të tjerëve. Një konceptim që përfundon duke kushtëzuar aspekte themelore të tilla si bashkëjetesa në një botë të globalizuar ose ndërveprimi në të gjitha nivelet midis kulturave të ndryshme. Whatshtë ajo që ekziston aktualisht, komunikimi midis racave, arsimi, ...

Vazhdoni leximin

Surfimi dhe Meditimi, nga Sam Bleakley

libër-sërf-dhe-meditim

Editoriali Siruela na prezantoi së fundmi me librin Noti në Ujë të Hapur, një hyrje interesante në det si një hapësirë ​​midis fizikes dhe asaj shpirtërore për çdo njeri që zhytet në ujërat e detit të hapur. Dhe këtë herë i njëjti botues na fton në një ...

Vazhdoni leximin

Tirania pa tiranët, nga David Trueba

libër-tirani-pa-tiranas

Pas romanit të tij të mëparshëm Tierra de Campos, David Trueba bën një pushim kur vjen puna tek trillimi për të na paraqitur me një libër me aspirata dhe frymëzime të eseve sociologjike. Bëhet fjalë për të menduar pak për atë transcendental, për nuancat e përshtatjes midis antropologjisë dhe asaj ...

Vazhdoni leximin

Arsyeja estetike, nga Chantal Maillard

libri-arsye-estetike

Karakteristikat e secilit qytet, të shënuara nga imazhe të mbushura me simbole dhe nga referencat e paraardhësve që zinin të njëjtën hapësirë, gradualisht u hapën drejt një hodgepodge, nëse jo uniformitetit, me pjesën tjetër të qyteteve në zona me ndikim gjithnjë e më të gjerë.. Sot…

Vazhdoni leximin