3 librat më të mirë të Qiu Xiaolong

Libra nga Qiu Xiaolong

Të shkruash romane kriminale ndonjëherë do të thotë të kesh një ndërgjegje të fortë sociale. Sepse noir-i ka anën e tij të kritikës sociale. Po i referohem ndoshta edhe më shumë zhanrit noir që në Spanjë mund të përfaqësonte Vázquez Montalbán ose González Ledesma. Vetëm për fat Spanja nuk është Kina. Sepse plaku i mirë Qiu...

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë nga Jesús Valero

Libra nga Jesus Valero

Kur misteri na fut në një imagjinar historik, mitet, legjendat apo edhe nocionet më ataviste të njeriut na tronditin në një ankth që e kapërcen atë letrare. Me një pasqyrim të cekët të thrillerëve të krijuar Javier Sierra apo Julia Navarro, dhe me një ambicie që kufizohet me...

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë nga Elvira Roca Barea

Libra nga Elvira Roca Barea

Pika e kthesës drejt suksesit të Elvira Roca si autore ndodhi në vitin 2016 me veprën e saj "Imperiofobia dhe Legjenda e Zezë: Roma, Rusia, Shtetet e Bashkuara dhe Perandoria Spanjolle". Por për të arritur atje, me atë mprehtësi të zhvilluar nga proza ​​e tij e mprehtë dhe e thjeshtë, kishte shumë punë ...

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë nga Justo Navarro

Libra nga Justo Navarro

Në Justo Navarro ne gëzojmë një veteran të letrave spanjolle që nuk i jepet asnjë zhanri specifik. Sepse ai që vë në vend të parën origjinalin, qoftë avangardë formale apo introspeksion i thellë, përfundon duke shkruar kur nevoja më autentike për të filluar të shkruani oferton me atë jo...

Vazhdoni leximin

3 filmat më të mirë të Brendan Fraser

Filmat Brendan Fraser

Oscari për interpretimin më të mirë mashkullor 2023 shkoi për një aktor si Brendan Fraser, i cili tregon se dy maskat, komedinë dhe tragjedinë janë të njëjta gjë. Diçka për të cilën di edhe një farë Jim Carrey, aktet e tepërta komike të të cilit përfundojnë në kufi me atë…

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë të Keigo Higashino

Libra Keigo Higashino

Në thellësi, çdo shkrimtar japonez, nga Kenzaburo Oe te Murakami apo Ishiguro na ofron një këndvështrim me reflektime të trillimeve shkencore, edhe nëse është thjesht nga ekzotika e një nocioni moral dhe sociologjik që nuk ka përfunduar ende duke u gllabëruar nga Bota perendimore. Rreth Higashino...

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë të Harry Sidebottom

Libra nga Harry Sidebottom

Pranë tryezës së romancierëve të mëdhenj të Romës së lashtë: Posteguillo, Scarrow dhe Kane. Dhe të paktën në të njëjtin nivel me bashkatdhetarin e tij Lindsey Davis, anglezi Harry Sidebottom sjell energji të re në repertorin tashmë të bollshëm të rrëfimeve nga ajo botë e lashtë jo shumë larg ...

Vazhdoni leximin

Duhet të kishit shkuar nga Daniel Kehlmann

Duhet të kishe shkuar, Daniel Kehlmann

Pezullimi, ai thriller me një larmi argumentesh, i përshtatet vazhdimisht modeleve të reja. Kohët e fundit, thriller-i vendas duket se po përkrah atë të paraqitjes së historive shqetësuese, asnjëherë më mirë se nga epiqendra e të njohurve për të ofruar dyshime për ata që kemi më afër. Por disa modele mbahen gjithmonë. Sepse…

Vazhdoni leximin

Fitoi librat më të mirë të Pyung Sohn

Libra nga Won Pyung Sohn

Koreani Sohn (shkurtuar për të mos shkaktuar disleksi të papritur) është një ekspert në narrativën më radikale. Jo për shkak të ekstremeve të tij në komplot, por për shkak të përkushtimit të tij brilant ndaj termit më etimologjik të treguar "radikal", domethënë rrënjës së qenies sonë. Emocionet mbrapa e me radhë, duke arritur...

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë të Edurne Portela

Libra nga Edurne Portela

Nga eseja në roman. Ndoshta Edurne Portela filloi të gjurmonte karrierën e saj letrare në një mënyrë atipike, duke trajtuar së pari veprat e mendimit dhe më në fund duke shfaqur të gjithë gjurmët e saj krijuese në trillime. Por në këtë letërsi nuk është se ka udhëzime fikse, në çdo rast zakonet dhe ...

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë nga Joseph Mitchell

Libra nga Joseph Mitchell

Ishte një kohë kur kronistët gazetarë shkruanin letërsi realiteti. Përtej ofrimit të mendimit kritik, djem si Joseph Mitchell apo edhe Hemingway apo Faulkner u bënë shkrimtarë thelbësorë që u shndërruan mes rrëfimeve realiste, me të cilat mbushnin kolona drejt epikës së përditshme, apo...

Vazhdoni leximin

3 librat më të mirë nga Pablo Rivero

Libra nga Pablo Rivero

Ka personazhe në TV që ndonjëherë nuk hyjnë fare tek ju. Kjo më ndodhte më parë me Tonin nga Cuéntame. Derisa një ditë shkova në teatër dhe Pablo Rivero ishte atje. Për të mos gënjyer, do të them që nuk e mbaj mend punën, por ky ishte momenti i lakimit ...

Vazhdoni leximin