најдобри хорор романи

Најдобри хорор книги

Теророт како литературен простор е обележан со тој безброј поджанр бенд, на половина пат помеѓу фантастичните, научно фантастични и криминалистички романи. И нема да биде дека работата е неважна. Бидејќи во многу аспекти Историјата на човечкото суштество е историја на нивните стравови. ...

Продолжи со читање

3-те најдобри книги на Едгар Алан По

Книги на Едгар Алан По

Кај некои писатели никогаш не знаете каде завршува реалноста и каде започнува легендата. Едгар Алан По е суштинскиот проколнат писател. Проколнат не во сегашната снобовска смисла на терминот, туку во длабоко значење на неговата душа управувана од пеколи преку алкохол и ...

Продолжи со читање

3 најдобри книги за CJ Tudor

Книги на CJ Tudor

Хорор жанрот обично е водена дупка за писатели од сите видови сателитски жанрови кои од време на време се нурнуваат во овој наратив за пеколи и темнина материјализирана меѓу нас. Така, случаи како оние на британскиот CJ Tudor или американскиот JD Barker (кратенки како ...

Продолжи со читање

3 најдобри книги на Ана Рајс

Книги на Ен Рајс

Ен Рајс беше единствена писателка, постојано светски бестселер, но секогаш подложена на емоционални подеми и падови поврзани со нејзината духовност и со озлогласена реперкусија на таа трансцендентална потрага на дел од нејзиното дело. Бидејќи во неговиот напорен живот, со различни фази внатре и надвор од религијата, Рајс ја напушти ...

Продолжи со читање

4 најдобри вампирски книги

Романи за вампири

Брам Стокер може да се смета за татко на жанрот вампир. Но, вистината е дека неговата трансформација на веќе постоечкиот гроф Дракула како потекло на неговото ремек -дело го нарушува тоа авторство. На крајот, тогаш може да се помисли дека самиот Дракула индиректно го искористил Стокер за да ...

Продолжи со читање

Топ 5 книги за зомби

Тоа беа 90 -тите години и во неделата наутро зомби попладнето чудно коегзистираа со раните будења на првата миса. И ништо не се случи, секој продолжи по својот пат како да не може да се види (можеби затоа што верските луѓе немаат мозок со ...

Продолжи со читање

Книги што треба да ги прочитате пред да умрете

Најдобрите книги во историјата

Што е подобар малку претенциозен наслов од овој? Пред да умрете, да, само неколку часа пред да ја слушате, ќе ја земете вашата листа на основни книги и ќе го пречкртате бестселерот од Белен Естебан што го затвора читачкиот круг на вашиот живот... (тоа беше шега, макабр и крвава шега) Не за помалку…

Продолжи со читање

Крвните правила, на Stephen King

Правила на крвта

Работата да спакувате четири кратки романи под ист креативен чадор веќе старее во една Stephen King дека во недостиг на повеќе приказни со кои ќе го покрие своето време стекнато до четвртата димензија или самиот ѓавол, се снаоѓа најдобро што може со својата преплавена имагинација. Велам што...

Продолжи со читање

Шестата стапица, од Dеј Ди Баркер

Шестата стапица

Денешниот хорор жанр својот најефикасен проповедник го наоѓа во Dеј еј Баркер. Бидејќи при првото појавување на црниот жанр, завршуваме со откривање во трилогијата што се затвора со оваа шеста стапица, том направи истражувачки трилер во кој истражуваниот е самиот ѓавол. Бидејќи…

Продолжи со читање

Сигналот, од Максим Чатам

Сигналот, од Máxime Chattam

Долго време Максим Чатам добро раскажуваше за својот наративен капацитет во темна литература што ги олицетворуваше параномалните и трилерите. И бидејќи на трилерот му беше дадена поголема важност, тој исто така с drawing повеќе го привлекуваше вниманието на толку многу читатели кои наоѓаат во него ...

Продолжи со читање

Другиот, од Томас Трион

Другиот, од Томас Трион

Во 1971 година излезе овој оригинален роман. Приказна за психолошки терор што може да се смета за референца за сите оние големи автори и нивните големи дела од овој жанр, кои беа раскошни во 80 -тите години со Stephen King до главата. Не е тој терор како литературен аргумент ...

Продолжи со читање

Theаволот ме принуди, од Ф.Г. Хагенбек

книга-ѓаволот-ме принуди

Постојат романи чиј наслов, па дури и нивната корица ме потсетуваат на она што ние, кои ги посетивме видео -продавниците од 80 -те години, го најдовме во потрага по акционен филм. Понекогаш се чинеше дека кориците и насловите треба да синтетизираат с everything во слика и едноставен наслов, но ...

Продолжи со читање

грешка: Без копирање