Безгрешното бело, од Ноелија Лоренцо Пино

Беспрекорна бела, Ноелија Лоренцо

Приказните фокусирани на малите заедници на работ на светот веќе го будат тоа чувство на загриженост за непознатото. Од хипици до секти, заедниците надвор од лудата толпа имаат чуден магнетизам. Главно ако се погледне отуѓувањето меѓу наметнатите медиокритети,…

Продолжи со читање

Првиот детектив од Ендрју Форестер

Првиот детектив од Ендрју Форестер

Agatha Christie сè уште не беше роден кога Џејмс Рединг Вер веќе го објави овој роман со суштинска улога на жена во контролите на истрагата. Годината беше 1864. Значи, колку и да е едно дело оригинално и нарушувачко, секогаш се појавува преседан. Ако дури и…

Продолжи со читање

Крај на сите лета, од Бења Миранда

завршуваат сите лета

Ирска го доверува своето лето на Голфската струја способна да ги достигне оние британски географски широчини, како чуден морски спектар, со многу попријатни температури од кој било друг регион во областа. Но, не правете грешка, тоа ирско лето има и своја темна страна меѓу неисцрпното зеленило на…

Продолжи со читање

Пламенот на Фокеј, на Lorenzo Silva

Пламенот на Фокеј, на Lorenzo Silva

Доаѓа време кога се ослободува креативноста на писателот. за доброто на Lorenzo Silva му дава да претстави нова историска фикција, есеи, криминалистички романи и други незаборавни заеднички дела како што се неговите најнови романи со четири раце со Ноеми Трухило. Но, никогаш не боли да се опоравиш...

Продолжи со читање

Трите најдобри книги на Johnон Вердон

Книги на Johnон Вердон

Може да се каже дека Johnон Вердон не е точно предвремен писател, или барем не можеше да се посвети на пишување со изобилство на други автори кои веќе ја откриле својата вокација од рана возраст. Но, добрата работа во оваа работа е што не се води според упатствата за возраста, ниту ...

Продолжи со читање

3 најдобри книги на Johnон Коноли

Книги од Џон Коноли

Имањето свој печат е гаранција за успех во секое креативно поле. Наративот на Johnон Коноли нуди особености што никогаш не се видени во жанрот ноар. Сликата на неговиот детектив Чарли Паркер го придружува неговиот напад во овој жанр на црно-полиција, од кој тој го направи својот поджанр. Вистина е дека другите автори ...

Продолжи со читање

3 најдобри книги од Пер Вали и Мај Сјвол

Книги за Сјавол и валу

Во мојата чудна уметност на пишување со четири раце (формула која денес беше совршено искористена од Александар Андорил и Александра Коелјо Ахндорил под псевдонимот Ларс Кеплер), најдовме двајца други Швеѓани кои успеаја да го постават тонот за успехот на Кеплеровиот бунар , тие беа ...

Продолжи со читање

3 најдобри книги за Jeефери Дивер

Во сферата на најинтензивниот трилер или неизвесност, ffефери Дивер е најдобриот танчер, скоро секогаш. Се повикувам пред се на наметнатата стапка. Френетична каденца се обложив дека е извлечена од самата задача по пишување. Дивер ја завршува својата приказна и се подготвува за прикажување, ...

Продолжи со читање

Смрт во Санта Рита, од Елија Барсело

Роман Смрт во Санта Рита

Детективскиот жанр може да понуди пријатни изненадувања во тој вид реинвенција што ја повикува литературата од самата нејзина суштина кон наративната еволуција. Уште повеќе ако на чело на патувањето најдеме автор како Елиа Барсело. Откако ќе се претпостави дека секое реинвенција носи изненадување и нови моќи...

Продолжи со читање

Госпоѓа Марш од Вирџинија Феито

Роман Госпоѓа Март

Кога нова авторка како Вирџинија Феито се споредува со Патриша Хајсмит, одговорноста виси како Дамоклов меч кој чека општата критика на читателите да заврши со пресудата за предметот. Ратификувањето на правилната споредба, како што се истакнува идејата додека се шири оваа работа, претпоставува…

Продолжи со читање

Замокот Барбазул, од Хавиер Церкас

Замокот Барбазул, од Хавиер Церкас

Најнеочекуваниот херој од детективскиот жанр кој се гледа во огледалото на Васкез Монталбан. Затоа што Мелчор Марин е реинкарнација, со своите должни варијации на простор-време-заплетот, на оној Пепе Карваљо кој нè водеше низ мрачните канцеларии или меѓу најтемните ноќи во Барселона. Хавиер Церкас го продолжува ...

Продолжи со читање

3 најдобри книги од Франк Тилиез

Книги на Франк Тилиез

Франк Тилиез е еден од оние млади автори кои се задолжени за ревитализација на многу посебен жанр. Неополар, поджанр на француски криминалистички романи, се роди уште во 70 -тите години. За мене тоа е несреќна етикета, како и многу други. Но, луѓето се такви, да го рационализираат и класифицираат ...

Продолжи со читање

грешка: Без копирање