3 најдобри книги на Johnон Гришам

Книги од Џон Гришам

Веројатно, кога Johnон Гришам започна да практикува право, последното нешто што го мислеше беше да преведе во фикција толку многу случаи во кои ќе треба да се бори да се прослави меѓу облеката на Соединетите држави. Меѓутоа, денес правната професија ...

Продолжи со читање

Случајот Брамард, од Давиде Лонго

Случајот Брамард, Давиде Лонго. Прв дел од злосторствата на Пиемонт.

Црниот жанр трпи континуиран пристап на нови автори способни да ја напаѓаат совеста на читателите во потрага по нов плен. Делумно затоа што, во денешната криминалистичка наративност, кога ќе го добиете висат дежурниот автор, барате нови референци. Давиде Лонго моментално нуди (тој веќе направи неколку…

Продолжи со читање

Германска фантазија, од Филип Клодел

Германска фантазија, Филип Клодел

Воените интраприказни го сочинуваат најноар можното сценарио, она што буди мириси на преживување, суровост, отуѓеност и далечна надеж. Клодел го составува овој мозаик од приказни со разновидност на фокуси во зависност од близината или растојанието со кое се гледа секој наратив. Краткиот наратив го има тоа одлично…

Продолжи со читање

Во потрага по проблеми, од Волтер Мозли

Роман во потрага по проблеми Мозли

За проблеми кои не се. Уште повеќе кога некој му припаѓа на подземјето за самиот факт на постоење. Ненаследените првенствено ги трпат ударите на моќта за зачувување на статус кво. Одбраната на овој тип на луѓе станува ѓаволски застапник. Но, дали е тоа Мозли ...

Продолжи со читање

Никој на оваа земја, од Виктор дел Арбол

Никој на оваа земја, од Виктор дел Арбол

Печатот Víctor del Árbol добива свој ентитет благодарение на наративот што го преминува жанрот ноар за да постигне поголема важност кон најнеочекуваните крајности. Затоа што измачените души што ги населуваат заплетите на овој автор нè доближуваат до животните настани како опустошени од околностите. Ликови…

Продолжи со читање

Чекајќи ја поплавата Dolores Redondo

Чекајќи ја поплавата Dolores Redondo

Од влажната магла на Базтан до ураганот Катрина во Њу Орлеанс. Мали или големи бури кои се чини дека носат, меѓу нивните црни облаци, друг вид електричен магнетизам на злото. Дождот се чувствува во неговата мртва смиреност, големите бури се креваат како ветрови кои први шепотат...

Продолжи со читање

Пристојни луѓе, од Леонардо Падура

Пристојни луѓе, Леонардо Падура

Поминаа повеќе од 20 години од првиот разочаран Марио Конде во светот кој ни беше претставен во „Past Perfect“. Ова е доброто кај хероите од хартија, тие секогаш можат да се издигнат од нивната пепел на радост на оние од нас кои дозволиле да бидеме понесени од нивните патишта, повеќе или помалку...

Продолжи со читање

3-те најдобри книги од Андреа Камилери

писател Андреа Камилери

Италијанскиот наставник Андреа Камилери беше еден од оние автори кои пополнија илјадници страници благодарение на поддршката на неговите читатели ширум светот. Почна да се појавува во 90 -тите години, факт што демонстрира упорност и стручно пишување, бидејќи основата за неговата витална долговечност се прошири и на ...

Продолжи со читање

Мајките, од Кармен Мола

Мајките, од Кармен Мола

За Кармен Мола пристигнува моментот на правосилната пресуда. Дали таа ќе го следи патот на успехот или нејзините следбеници ќе ја напуштат откако ќе се открие нејзината триглава? Или..., напротив, дали целата врева создадена од потеклото или не на тројцата автори зад псевдонимот во…

Продолжи со читање

Крај на сите лета, од Бења Миранда

завршуваат сите лета

Ирска го доверува своето лето на Голфската струја способна да ги достигне оние британски географски широчини, како чуден морски спектар, со многу попријатни температури од кој било друг регион во областа. Но, не правете грешка, тоа ирско лето има и своја темна страна меѓу неисцрпното зеленило на…

Продолжи со читање

Пламенот на Фокеј, на Lorenzo Silva

Пламенот на Фокеј, на Lorenzo Silva

Доаѓа време кога се ослободува креативноста на писателот. за доброто на Lorenzo Silva му дава да претстави нова историска фикција, есеи, криминалистички романи и други незаборавни заеднички дела како што се неговите најнови романи со четири раце со Ноеми Трухило. Но, никогаш не боли да се опоравиш...

Продолжи со читање

Сè гори, од Хуан Гомез-Хурадо

роман Сè гори Гомез Хурадо

Приближувајќи се кон спонтано согорување со топлотен бран пред време, ова „Сè гори“ од Хуан Гомез-Хурадо уште повеќе го задушува нашиот мозок со еден од неговите повеќестрани заплети. Бидејќи она што го прави овој автор е да им додели заеднички протагонизам на неговите заплети. Ништо подобро за ова...

Продолжи со читање