Бесплатно. Предизвикот да се расте на крајот на историјата

Предизвикот да се порасне на крајот од книгата историја

Секој се сомнева во својата апокалипса или конечниот суд. Најпретенциозните, како Малтус, предвидоа некој близок крај од социолошка гледна точка. Крајот на историјата, во оваа албанска писателка по име Леа Ипи, е повеќе многу повеќе лична перспектива. Затоа што крајот ќе дојде кога ќе дојде. Работата е …

Продолжи со читање

Прометеј, од Луис Гарсија Монтеро

Прометеј, Луис Гарсија Монтеро

Исус Христос ги победи најнеодоливите искушенија на ѓаволот за да го спаси човештвото. Прометеј го направи истото, исто така, преземајќи ја казната што ќе дојде подоцна. Анегацијата направи мит и легенда. Надежта што навистина можеме да ја најдеме во одреден момент со тој облик на херојство научивме толку пати и дека ...

Продолжи со читање

На време и вода, од Андри Снаер Магнасон

За времето и водата

Дека е императив да се соочиме со друг начин на населување на оваа планета, нема сомнение. Нашиот премин низ светот е обележан со знаменитости како значајни и несуштински ако ја набудуваме еквивалентноста на нашето време со космосот. Толку безначајно и толку способно да промени с everything. Земјата ќе не преживее и ние ќе бидеме ...

Продолжи со читање

Како да напишете есеј

Како да напишете есеј

Хакираната фраза „Морам да напишам книга“ укажува на визијата за она што се живее како единствено искуство. Нешто за кое самото сведоштво стави црно на бело, ќе ги затрепери боговите на Олимп. Потоа, тука е онаа друга фраза „Секој ден кога ќе почнам да пишувам ...

Продолжи со читање

Ниадела, од Беатриз Монтанес

Никој, Беатриз Монтанес

Беатриз Монтанес го слушаше тој внатрешен глас што понекогаш од шепотење преминува во викање во услови на врева што доаѓа однадвор. И забележете дека овде некој ја прејудицираше таа водителка на „Ел Интермедио“ сметајќи дека нејзиниот нов професионален облог нема да испадне многу добро кога ќе исчезне ...

Продолжи со читање

Отпечатоци: Во потрага по светот што ќе го оставиме зад себе, од Дејвид Фариер

Отпечатоци, од Дејвид Фариер

Како ќе не гледаат во иднина? Со други зборови, станува збор за замислување тинејџер од 3024 година, од кој и да е вид, пред учебник што чита за човештвото што го окупираше светот за време на нашата воздишка во космосот. Можеби тинејџерот ќе помисли изненаден ...

Продолжи со читање

Ве возбудувам, од Карлос дел Амор

Книга возбуди се

Доаѓаат и уништуваат с everything на саемите на книга. Се осврнувам на медиумските ликови кои се анимирани со различна среќа во оваа литература. Од Carme Chaparro дури и Моника Кариљо или самиот Карлос дел Амор (се воздржувам да наведам други неискажливи случаи на познатите, прскање кои ...

Продолжи со читање

Потеклото на другите, од Тони Морисон

книга-потекло-на-другите

Пристигнувајќи на просторот за проба, Тони Морисон навлегува во едноставна идеја, онаа на другите. Концепција која завршува со условување на основните аспекти како што се соживот во глобализиран свет или интеракција на сите нивоа помеѓу различни култури. Тоа е она што во моментов постои, комуникација меѓу расите, образование, ...

Продолжи со читање

Сурфање и медитација, од Сем Бликли

сурфање книги и медитација

Уредувачката Сируела неодамна ни ја подари книгата Пливање во отворена вода, интересен вовед во морето како простор помеѓу физичкото и духовното за секој човек што нурка во водите на отвореното море. И овој пат истиот издавач не поканува на ...

Продолжи со читање

Тиранија без тирани, од Дејвид Труеба

книга-тиранија-без-тирани

По неговиот претходен роман Тјера де Кампос, Дејвид Труеба прави пауза кога е во прашање фикцијата да претстави книга со социолошки есеистички аспирации и инспирации. Станува збор за размислување малку за трансценденталното, за нијанси на вклопување помеѓу антрополошките и ...

Продолжи со читање

Простори на слободата, од Хуан Пабло Фуси Аизпурија

книга-простори-на-слобода

Имаше време кога уметноста и културата се движеа според диктатот на авторитетот. Сосема бес во екот на многу други извршени од режимот на Франко. Контролата на целиот популарен израз беше дел од тој домен над свеста на ...

Продолжи со читање

Естетската причина, од Шантал Мејлард

книга-естетската причина

Идиосинкразиите на секој град, обележани со слики полни со симболи и со референци на предците кои го заземаа истиот простор, постепено се отворија кон невидена, ако не и униформност, со останатите градови во области со с increasingly поголемо влијание. Денес…

Продолжи со читање