Летна светлина и по ноќта, од Јон Калман Стефансон

Студот е способен да го замрзне времето на место како Исланд, веќе обликувано од неговата природа како остров суспендиран во Северниот Атлантик, на еднакво растојание меѓу Европа и Америка. Она што беше уникатна географска несреќа да се раскажува обичното исклучително за остатокот од светот кој го смета за егзотично, студено, но егзотично, сè што може да се случи во тоа место на лета на неизгаслива светлина и зими потопени во темнина.

Други актуелни исландски автори како што се Arnaldur Indriðason ја користат околноста за да го пролонгираат тој скандинавски ноар како „поблиска“ книжевна струја. Но, во случај на Џон Калман Стефансон се чини дека наративните суштини се лулаат во нови струи. Затоа што има многу магија во контрастот помеѓу студот и оддалеченоста од светот и човечкиот жар што се пробива низ мразот. И секогаш е интересно да се открие во поголема длабочина дека реализмот го претворил во книжевна презентација, роман со призвук на сигурност што ги доближува идиосинкрезиите на оддалечените места.

Изграден од кратки потези со четка, Летна светлина, а потоа и ноќ отсликува на необичен и волшебен начин мала заедница на исландскиот брег далеку од светскиот метеж, но опкружена со природа која им наметнува многу посебен ритам и чувствителност. Таму, каде што се чини дека деновите се повторуваат и цела зима може да се сумира во разгледница, страста, тајните копнежи, радоста и осаменоста ги поврзуваат деновите и ноќите, така што секојдневието коегзистира со извонредното.

Со хумор и нежност кон човечките неуспеси, Стефансон се потопува во низа дихотомии што ги обележуваат нашите животи: модерноста наспроти традицијата, мистичното наспроти рационалното и судбината наспроти случајноста.

Сега можете да го купите романот «Летна светлина, а потоа и ноќ«, од Џон Калман Стефансон, овде:

оценете го постот

Оставете коментар

Оваа страница користи Akismet за намалување на спам. Дознајте како се обработуваат податоците од вашиот коментар.